Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Ziemniak to warzywo, które świetnie zaadoptowało się na naszych ziemiach i wyżywiło wiele pokoleń Polaków. Miało znaczący wpływ na przetrwanie Polaków w trakcie głodu, „II Wojny Światowej”.  

Ziemniak to bogate źródło błonnika, minerałów, witamin, w szczególności witaminy C. To jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. 

Aby przyrządzić „Placki” dla 4-6 osób potrzebujesz:

– 2kg ziemniaków (mącznych),

– 4 ząbki czosnku,

– 1 dużą cebulę,

– 1/2 kwaśnego jabłka,

– 12 łyżek mąki z ciecierzycy,

– 2 łyżki skrobi z manioku (tapioka),

– 5 łyżek oleju słonecznikowego

– 2 łyżeczki soli,

– 1 łyżeczka czarnego pieprzu,

– 2 łyżeczki cukru (na porcję 3 placków),

Tłuszcz do smażenia

Tarkę z małymi oczkami lub elektryczną maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z małym i dużym oczkiem. 

Ps. smażyłem już na oliwie, oleju kokosowym, oleju rzepakowym ale najlepiej wychodzą smażone na oleju słonecznikowym. 

Do dzieła

Aby poszło szybciej i aby oszczędzić opuszki palców, do przygotowania ciasta wybieram maszynkę do mielenia mięsa. Tobie, też ją zalecam.

Obierz cebulę i pokrój w paski. Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Obierz czosnek. Obierz pół jabłka i druga połowę zjedz (wtedy nie wyjada się ciasta do placków).

Odpalamy maszynę i mielimy na sitku o większym oczku, powoli mieszając składniki (ziemniak, cebula i czosnek, jabłko). Po pierwszym mieleniu zmieniamy sito na te o mniejszym oczku i mielimy drugi raz. 

Po zmieleniu składników przekładamy wszystko do dużej miski i dodajemy 2 łyżki skrobi z manioki. Po wymieszaniu, powoli dodajemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Obserwuj czy ciasto uzyskuje konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (czasem trzeba dodać dodatkowa łyżkę mąki, zależy od zawartości wody w ziemniakach). Na końcu dodaj 5 łyżek oleju słonecznikowego. 

Ciasta powinno wyjść około 2,5 L i wystarczyć na 27-28 placuszków o średnicy około 10cm.

Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednokrotnie przewracając. Przewracaj po uzyskaniu zarumienionego ciasta. Po kilku smażeniach zlej pozostały olej i wytrzyj patelnię papierem. Placki zachowają podobny wygląd i smak.  

Placki można podać z czym tylko chcemy i na co mamy ochotę. U mnie w domu jedliśmy z kwaśną śmietaną i cukrem (ale te są wege). Można zjeść z masłem orzechowym i dżemem.  Z majonezem i z warzywami. Praktycznie wjadą ze wszystkim.

Smacznego !

Czas wykonania:

45 – 60 min 

zależy od tego jak szybko będą się smażyć i jakie ostre noże są w młynku do mięsa. 

Poziom trudności:

Wprawiony Ninja rodzic, tandem Ninja Kids wraz z opiekunem w kuchni, kawaler albo chłop na wygnaniu,

Dlaczego właśnie placki ziemniaczane

Ziemniak jest niesamowitym pomocnikiem w kuchni. Można go przyrządzić i przemycić na tak wiele sposobów, że nie powinno się o nim zapominać. Tutaj zjesz go w postaci placków ziemniaczanych w propozycji podania z cukrem lub śmietaną i cukrem. Ziemniak to także frytki i ten doskonale nam znany ziemniak z wody (spróbuj gotować, wrzucając surowego ziemniaka do wrzątku). Ziemniak, to także kopytka, które śmiało mogą być deserem. Ziemniak to także babka z pieca podawana z sosem grzybowym. Ziemniak to cud natury!

Lista zakupów

– 2 kg ziemniaków (mącznych) lepsze te zmniejszą zawartością wody,

– czarny pieprz,

– sól drobnoziarnista,

– Tapioka (skrobia z manioku),

– mąka z ciecierzycy,

– cebula,

– olej słonecznikowy, 

– 1 jabłko (kwaśne),

– czosnek świeży.

Wartość kaloryczna:

Wartość energetyczna 3941 kcal ( 1 sztuka około 140 kcal)

Tłuszcz – 154,5g

Węglowodany – 525g

Białko – 88,5g

Błonnik – 58,6g

Sól – 0,5g

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij go na swojej tablicy!

Share on facebook
Zainspiruj

Chcesz więcej? Inspiracyjnej treści nigdy za wiele!


Chcę więcej

Treningi Ninja Kids


Przyjdź pierwszy raz bezpłatnie

Wybrana opinia z Facebooka: Zajęcia na które syn nie może się doczekać. Jak tyko się kończą, pyta ile dni do następnych

~Agnieszka K.