Wegańskie placki ziemniaczane
Ziemniak to warzywo, które świetnie zaadoptowało się na naszych ziemiach i wyżywiło wiele pokoleń Polaków. Miało znaczący wpływ na przetrwanie Polaków w trakcie głodu, „II Wojny Światowej”.
Ziemniak to bogate źródło błonnika, minerałów, witamin, w szczególności witaminy C. To jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie.
Aby przyrządzić "Placki" dla 4-6 osób potrzebujesz:
– 2kg ziemniaków (mącznych),
– 4 ząbki czosnku,
– 1 dużą cebulę,
– 1/2 kwaśnego jabłka,
– 12 łyżek mąki z ciecierzycy,
– 2 łyżki skrobi z manioku (tapioka),
– 5 łyżek oleju słonecznikowego
– 2 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
– 2 łyżeczki cukru (na porcję 3 placków),
Tłuszcz do smażenia
Tarkę z małymi oczkami lub elektryczną maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z małym i dużym oczkiem.
Ps. smażyłem już na oliwie, oleju kokosowym, oleju rzepakowym ale najlepiej wychodzą smażone na oleju słonecznikowym.
Do dzieła
Aby poszło szybciej i aby oszczędzić opuszki palców, do przygotowania ciasta wybieram maszynkę do mielenia mięsa. Tobie, też ją zalecam.
Obierz cebulę i pokrój w paski. Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Obierz czosnek. Obierz pół jabłka i druga połowę zjedz (wtedy nie wyjada się ciasta do placków).
Odpalamy maszynę i mielimy na sitku o większym oczku, powoli mieszając składniki (ziemniak, cebula i czosnek, jabłko). Po pierwszym mieleniu zmieniamy sito na te o mniejszym oczku i mielimy drugi raz.
Po zmieleniu składników przekładamy wszystko do dużej miski i dodajemy 2 łyżki skrobi z manioki. Po wymieszaniu, powoli dodajemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Obserwuj czy ciasto uzyskuje konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (czasem trzeba dodać dodatkowa łyżkę mąki, zależy od zawartości wody w ziemniakach). Na końcu dodaj 5 łyżek oleju słonecznikowego.
Ciasta powinno wyjść około 2,5 L i wystarczyć na 27-28 placuszków o średnicy około 10cm.
Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednokrotnie przewracając. Przewracaj po uzyskaniu zarumienionego ciasta. Po kilku smażeniach zlej pozostały olej i wytrzyj patelnię papierem. Placki zachowają podobny wygląd i smak.
Placki można podać z czym tylko chcemy i na co mamy ochotę. U mnie w domu jedliśmy z kwaśną śmietaną i cukrem (ale te są wege). Można zjeść z masłem orzechowym i dżemem. Z majonezem i z warzywami. Praktycznie wjadą ze wszystkim.
Smacznego !
Czas wykonania:
45 – 60 min
zależy od tego jak szybko będą się smażyć i jakie ostre noże są w młynku do mięsa.
Poziom trudności:
Wprawiony Ninja rodzic, tandem Ninja Kids wraz z opiekunem w kuchni, kawaler albo chłop na wygnaniu,
Dlaczego właśnie placki ziemniaczane
Ziemniak jest niesamowitym pomocnikiem w kuchni. Można go przyrządzić i przemycić na tak wiele sposobów, że nie powinno się o nim zapominać. Tutaj zjesz go w postaci placków ziemniaczanych w propozycji podania z cukrem lub śmietaną i cukrem. Ziemniak to także frytki i ten doskonale nam znany ziemniak z wody (spróbuj gotować, wrzucając surowego ziemniaka do wrzątku). Ziemniak, to także kopytka, które śmiało mogą być deserem. Ziemniak to także babka z pieca podawana z sosem grzybowym. Ziemniak to cud natury!
Lista zakupów
– 2 kg ziemniaków (mącznych) lepsze te zmniejszą zawartością wody,
– czarny pieprz,
– sól drobnoziarnista,
– Tapioka (skrobia z manioku),
– mąka z ciecierzycy,
– cebula,
– olej słonecznikowy,
– 1 jabłko (kwaśne),
– czosnek świeży.
Wartość kaloryczna:
Wartość energetyczna 3941 kcal ( 1 sztuka około 140 kcal)
Tłuszcz – 154,5g
Węglowodany – 525g
Białko – 88,5g
Błonnik – 58,6g
Sól – 0,5g
Podobał Ci się artykuł? Udostępnij go na swojej tablicy!
Chcesz więcej? Inspiracyjnej treści nigdy za wiele!
Treningi Ninja Kids
Wybrana opinia z Facebooka: Zajęcia na które syn nie może się doczekać. Jak tyko się kończą, pyta ile dni do następnych
~Agnieszka K.